Hapkido principes

Hapkido is een zeer effectieve Koreaanse krijgskunst. Hapkido is gebaseerd op de volgende drie basis principes:

Non-Resistance of "Hwa" geen weerstand

Non-Resistance of “Hwa” vrij vertaald geen weerstand.

Circular Motion of "Won" cirkel beweging

Circular Motion of “Won” vrij vertaald cirkel beweging.

Water Principe of "Yu" water principe

Water Principe of “Yu” vrij vertaald water principe.

Geen weerstand (Hwa)

Bij dit principe gaat het om het bieden van weinig of geen weerstand tegen de aanval van je tegenstander. Als je tegenstander duwt trek je, als hij trekt dan duw je, enz. Beweeg mee met de bewegingen van je tegenstander in plaats van je te verzetten en profiteer hiervan tijdens je tegenaanval. Je kunt de aanval van je tegenstander afbuigen en zijn kracht overnemen in je tegenaanval door middel van een stoot, trap of worp.

Cirkel beweging (Won)

Bij dit principe gaat het om het omzetten van een rechte aanval in een cirkel beweging om zodoende de kracht van de aanval te versplinteren. De cirkel beweging kan ook gebruikt worden om uit een greep van je tegenstander te ontsnappen of om een worp, stoot of trap te versnellen en te versterken.

Hapkido principe, cirkel beweging

Water Principe (Yu)

Bij dit principe moet je denken aan een rots in het water, het water bied geen weerstand en stroomt rond de rots denk hierbij aan de twee eerste principes van hapkido. Daarnaast zal de rots uiteindelijk afbrokkelen doordat het water continu rond de rots blijft stromen. Anders gezegd een constante aanval op het zwakste punt van je tegenstander zal deze uiteindelijk doen bezwijken.