Wat is Hapkido?

Hangul Hapkido

Hapkido is een Koreaanse verdedigingskunst. Het Koreaanse Hap betekent coördinatie, harmonie. Ki betekent innerlijke kracht of macht. Do betekent de weg, de manier of methode. Daarom kan Hapkido los vertaald worden als “Weg van de gecoördineerde kracht”.

Hapkido is ongeveer 60 jaar geleden ontstaan. De oorsprong van Hapkido komt uit de Japanse krijgskunst Daito Ryu Aikijutsu. Uit deze krijgskunst is ook het Japanse Aikido ontstaan. In de 60 jaar dat hapkido bestaat heeft de gevechtskunst zich sterk doorontwikkeld. Twee belangrijke personen die veel invloed daarop hadden zijn Choi Yong-sul en Ji Han-jae. Grootmeester Ji Han-jae is jarenlang leerling geweest van Choi Yong-sul. Nadat Ji Han-jae was verhuisd begon hij een eigen school die snel groeide tot een school met een groot aantal leerlingen. Ji Han-jae werkte zich later op tot lijfwacht van de Koreaanse president.

In het begin van de jaren 70 speelde Ji Han-jae in een film genaamd ‘Hapkido’. Later speelde hij ook een rol in de Bruce Lee film ‘Game of Death’.

Sin Moo Hapkido

In 1984 emigreerde Ji Han-jae naar Amerika waar hij een nieuwe Hapkidoschool oprichtte. Hier onderwees hij zijn zelfontwikkelde Hapkido stijl , Sin Moo Hapkido genaamd. De lesstof van Hapkido Oirschot is gebaseerd op Sin Moo Hapkido maar ook op Hapkidowon en Kwan Nyom Hapkido

Dubbele Hapkido techniek, trap en polsklem

Kwan Nyom Hapkido

Dit is een Hapkido stijl die ontwikkeld is door de Australische grootmeester Geoff J. Booth. Kwan Nyom betekent vrij vertaald ‘school van de concepten’’. Deze stijl heeft uit verschillende soorten Hapkido en andere krijgskunsten technieken verworven en deze technieken op soort gerangschikt. De soorten technieken zijn verder uitgefilterd en zo als een concept gemaakt. Het voordeel hiervan is dat het aanleren en het begrijpen van de zeer vele verschillende Hapkidotechnieken beter en sneller gaat.

Hapkido is een vrij jonge verdedigingskunst echter zijn er in deze korte tijd zeer veel verschillende stijlen ontwikkeld. Iedere stijl heeft weer zijn specifieke technieken waardoor er in totaal duizenden verschillende technieken zijn ontwikkeld. Toch zijn alle technieken gebaseerd op de 3 Hapkido basis principes. Door deze principes te gebruiken in de verdedigingskunst worden de technieken vloeiende cirkelende bewegingen waardoor de kracht van de aanval wordt verzwakt. Je gebruikt de kracht van de aanvaller tegen hem door het ombuigen van zijn beweging.